Veckans utmaning från Kulturkollo – Kultur från jordens alla hörn

Tänkte jag skulle hoppa på Kulturkollos utmaning denna vecka nämligen att tipsa om kultur från olika världsdelar.

Jag tipsar om en bok från Asien nämligen Last Man In Tower av Aravind Adiga. Boken utspelar sig i Mumbai, Indien, och handlar om ett gammalt våningshus som hotas av rivning, det ska bli lyxbostäder där istället, och dess invånare. De flesta går efter hand på att sälja sina lägenheter och tjäna en hacka, när det bara är en man mellan dem och deras pengar börjar grannarnas rätta naturer komma fram. Adiga har skrivit fler böcker, The White Tiger och Between the Assassinations,som jag också kan rekommendera.

Jag tipsar om en film från Oceanien, en film från Nya Zeeland som jag såg på Flimmer (Norrköpings Filmfestival) härom veckan, What We Do In The Shadows. Det är en dokumentär om ett gäng vampyrer som delar ett hus tillsammans och hur deras vardag ser ut. Vi får även inblick i deras färgstarka förflutna. Om jag lägger till att halva Flight of the Conchords ligger bakom så kanske ni förstår varför jag hade ont i magen och ansiktet när jag gick ut från filmen.

Jag tipsar om en TV-serie från Nordamerika som utspelar sig i USA men oftast filmas i Canada nämligen mitt kära SPN, Supernatural. Serien är inne på sin tionde säsong och jag har fortfarande inte tröttnat på bröderna Winchester och deras kamp mot olika typer av ondska vare sig den kommer från helvetet eller himmelen. Favoriterna i serien nuförtiden är dock inte längre huvudpersonerna egentligen utan två av de starkaste bifigurerna, ängeln Castiel och Crowley King of Hell. Gillar man lite lagom läskig, övernaturligt relationsdrama med inslag av komedi så älskar man detta 🙂 Klippet nedan är från säsong nio men är inte för spoilande om man inte sett så långt.

Jag tipsar om musik från Europa (Storbritannien), Ed Sheeran. Jag är periodare med många saker (tack och lov inget för onyttigt) och just nu går det mycket av denne unge herre i telefonen när jag är ute och från datorn när jag är hemma. Är grymt imponerad av hans talang som musikskrivare och underhållare, att han kan stå helt själv på en scen med en gitarr och ett par mikrofoner och få det att verka som om det var ett helt band där. Senaste videon visade upp ännu en talang när han lärde sig att dansa på minst Let’s dance nivå.

3 reaktioner på ”Veckans utmaning från Kulturkollo – Kultur från jordens alla hörn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s