#bookaday – 26th Should have sold more copies

sherlock226e juni: Borde sålt fler exemplar. Häromdagen publicerade Mattias Boström dessa försäljningssiffror för Från Holmes till Sherlock: ”3000 ex har gått av inbunden utgåva. Drygt 100 köp av eboken.” Det framgår inte hur det står sig som försäljningssiffror men jag tycker det är alldeles för lite. Helt fantastisk bok för alla som gillar Sherlock Holmes, mycket fakta men presenterat på ett mycket bra och lättläst sätt.

bookaday

4 reaktioner på ”#bookaday – 26th Should have sold more copies

 1. Hur det står sig mot andra försäljningssiffror?
  Om den hade sålt 20 000 exemplar hade den räknats som en av jättesuccéerna under hösten. Vi kan förstås inte jämföra med t ex bästsäljande kriminalromaner eller kokböcker, utan bör då jämföra med annan liknande litteratur (biografier, populärhistoria etc).
  Om den hade sålt 10 000 exemplar hade den också varit en stor framgång. Om den däremot hade sålt i exempelvis 1 000 exemplar hade det förstås inte varit någon säljframgång, men kunde likväl vara en väldigt omskriven bok – och slutsatsen hade varit att den hade nått ut till de specialintresserade men inte fler. Det ska sägas att väldigt många liknande fackböcker hamnar på säljsiffror någonstans mellan 1 000 och 2 000 exemplar. Det är ingenting som varken författaren eller förlaget tjänar några stora pengar på, men med eventuellt litteraturstöd och kanske stöd från någon stiftelse e.dyl. blir det ändå en okej affär.
  Jag hade innerst inne hoppats på 5 000 sålda ex, men jag är absolut nöjd med 3 000 också. Den siffran visar ändå att boken har nått utanför kretsen av specialintresserade. Och jag kan tänka mig att ännu fler av de icke Holmesintresserade vågar sig på boken nu när den kommer i pocket, eftersom det är en billigare chansning att köpa just en pocket, men det krävs nog ändå mun-till-mun-rekommendationer för att uppnå det. Boken är ju skriven för att tilltala även de som inte har något intresse för detektiven – det är därför jag har utformat den till lite av en släktsaga.
  På pocketbokens omslag har vi lagt in följande fem citat – och deras bredd och dignitet kan förhoppningsvis locka många läsare – de två första finns på pocketens framsida och de tre övriga på baksidan:

  ”En alldeles utmärkt bok om Sherlock Holmes. … Läs den!”
  Leif GW Persson, Expressen

  ”Mer spännande än väldigt många påhittade berättelser.”
  Yukiko Duke, Gomorron Sverige, SVT (betyg 4 av 5)

  ”Den ultimata och läsvärda guiden”
  Helena Lindblad, Dagens Nyheter

  ”Med extrem kunnighet och entusiasm har författaren lyckats förmedla storheten i Sir Arthur Conan Doyles berömda verk”
  Ingalill Mosander, Aftonbladet

  ”Wow, vilken bok! … Jag sögs in i den, precis som man sugs in i en deckare”
  Tilde de Paula, Nyhetsmorgon, TV4

  Plus att vi skrivit på framsidan: ”Svenska Deckarakademins pris för bästa faktabok”

  Mer än så kan vi nog inte göra för att få fart på pocketförsäljningen. 20 augusti kommer pocketen. Det ska bli superhäftigt att boken då får en chans att nå ut till nya läsare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s