En smakebit på søndag: Hertha eller ”En själs historia” av Fredrika Bremer

Söndag igen och dags för En smakebit på søndag. Konceptet är som följer: Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Den som håller i trådarna är Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Där hittar du fler smakbitar. Den enda regeln som finns är att spoilers undanbedes.

Dagens smakebit är hämtad ur Hertha eller ”En själs historia” Teckning ur det verkliga livet av Fredrika Bremer. Boken är vår nuvarande bokcirkelbok och valdes på temat ”en bok minst 100-år äldre än dig själv”. Så här långt kan jag väl säga att jag inte är jätteförtjust men den är ändå ganska intressant ur ett tidsskildrande perspektiv. Smakebiten är hämtad från sidan 65.

9789100144791”Glömde?” utbrast dirktören, ”glömde! Är de en ursäkt? Skall man glömma sina skyldigheter? Det tycker du förmodligen är ingenting, eller tycker kanske, att det är vackert, ädelt, självständigt! Det hör väl till de där moderna teorier, som du hyllar; hör till fruntimmernas emancipation, kan jag tänka, att stå så där emancipiera sig från plikt och föräldralydnad? Glömde! En vacker dag glömmer du också, att du har en far och några plikter mot honom. Glömde? – och det säger du mig så där sturskt, som om du skulle ha rätt att pocka på något. Men, så länge jag är herre i mitt hus, skall ingen pocka där, utom jag. Jag vill vara herre i mitt hus.

12 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Hertha eller ”En själs historia” av Fredrika Bremer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s