Årssammanfattning 2014

God fortsättning på er alla!
Här kommer en liten sammanfattning över hur mitt bokår 2014 såg ut.
Bokåret 2014 i siffror
Jag läste 101 böcker totalt (här kan ni se en överblick på vilka), av de var 42 skrivna av kvinnor och 41 av män. Är lite förvånad över att det var så jämnt mellan kvinnor och män, hade ju gissat på övervikt mot män. Jag delade ut 12 stycken 5or, 44 stycken 4or, 36 stycken 3or, 10 stycken 2or och 0 stycken 1or. Vissa betyg kanske är lite för generösa så här i efterhand, men så blir det ju ibland. Min bästa läsmånad var mars/maj/juli med 11 lästa böcker och min sämsta var september med 5 lästa böcker.
Antal lästa e-böcker: 21
Antal lästa ljudböcker: 1
Antal lästa ägda böcker: 38*
Antal lästa lånade böcker: 27*
Antal lästa noveller: 9 (+ 2 novellsamlingar)
Författarnationaliteter: USA 29, Storbritannien 20, Sverige 16, Frankrike 6, Norge 6, Australien 3, Irland 2, Färöarna 1, Iran 1, Kanada 1, Sierra Leone 1, Spanien 1, Österrike 1
Nya bekantskaper 2014: 56
*Som ni märker stämmer inte alla siffror riktigt här och det är för att jag inte började med dessa kategorier förrän efter några månader.
Antal e-böcker ser ju helt ok ut men ljudböckerna måste bli fler. Även om statistiken inte stämmer så känns det bra att jag äger fler än lånar. Måste kanske börja få in hur många nya som tillkommit i samlingen också… Hyfsat bra fördelning på länderna (13 stycken!) även om jag vill bli bättre på att läsa utanför USA, Storbritannien och Sverige (går oftast på författarens födelseland om de inte uppenbart känns som en annan nationalitet). Men jag läste ändå mer svenska än jag skulle trott innan året började. Det mest imponerande för mig själv är nog ändå det faktum att mer än hälften av det jag läste var för mig nya författare, mycket mer än jag skulle ha gissat på. Jag tackar bokcirklar och läsutmaningar för det.
Bästa böcker 2014
Det vill säga böcker som lyckats få en 5a av mig: En man som heter Ove av Fredrik Backman, Den som vill ha hare till frukost måste jaga om natten av Anna Hedlin, Dragonfly in Amber av Diana Gabaldon, Outlander av Diana Gabaldon, Harry Potter and the Deathly Hallows av J.K. Rowling, The Fault in Our Stars av John Green, Städer av Maxim Gregoriev, Harry Potter and the Order of the Phoenix av J.K. Rowling, Jellicoe Road av Melina Marchetta, Summer in February av Jonathan Smith, Les Misérables av Victor Hugo, Ben, In the World av Doris Lessing
Sämsta böcker 2014
Det vill säga böcker som fick 2or av mig (gav ju inte några 1or 2014): Forever December av T.J. Michaels, Maria av Maria von Trapp, Nätternas gräs av Patrick Modiano, Kallocain av Karin Boye. Empire of the Ants av Bernard Werber, The Darling Buds of May av H.E. Bates, The Invisible Man av H.G. Wells, All Is Bright: A Short Story av Sarah Pekkanen, Love, Accidentally av Sarah Pekkanen, Snön som föll i April av Rosamunde Pilcher, Niels Klims Underjordiska Resa av Ludvig Holberg
Årets kommentator (och då räknas jag naturligtvis inte själv…): C.R.M.Nilsson
Årets mest lästa författare: J.K. Rowling (tack vara Harry Potter-omläsningen)
Mer årets bästa hittar ni i detta inlägg.
Utmaningar 2014
 Jag hade satt som mål att jag skulle läsa 100 böcker under 2014 på Goodreads och jag klarade det under årets sista dagar. Tillslut blev det faktiskt 101 böcker totalt. Tror nog inte att jag kommer komma i närheten 2015 men det är kul att någon gång ha gjort det 🙂
Jag var med i Västmanländskans utmaning Läs ett år. Jag klarade detta och läste faktiskt en månadsbok varje månad. En svårare och roligare utmaning än vad jag hade kunnat tro när året började. En utmaning som definitivt lett mig till att läsa böcker jag annars aldrig skulle ha öppnat.
Jag körde också Spänningsutmaningen 2014 från Mia. Även den en kul utmaning, om än inte lika utmanande, här var snarare utmaningen att hinna med att läsa en sådan varje månad.
Ugglan och Boken körde en Topp-100-trippel som jag också lyckades klara tillslut genom att läsa Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg, Kallocain av Karin Boye och Ulysses av James Joyce. Tror nog jag kanske kommer fortsätta snegla lite på den listan när jag blir klassikersugen framöver.
Jag körde min första tre-på-tre utmaning från Pocketlover, en utmaning som jag också klarade genom att läsa de Harry Hole böcker som jag planerat.
Sist men inte minst körde jag Kaosutmaningen 2.0. Här lyckades jag tillslut skrapa ihop 33/40 punkter, klart godkänt då 20 krävdes för att klara utmaningen. Den här ansträngde jag mig i ärlighetens namn inte så mycket med utan den klarade sig av sig själv kan man nästan säga.
Nu ska jag pusta ut lite efter detta innan jag ska tänka över vilka läsutmaningar som kan tänkas bli aktuella för 2015.

4 reaktioner på ”Årssammanfattning 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s