Bokbloggsjerka 21 – 24 november

Igår var jag alldeles för trött för att komma på något svar till veckans jerka, vi får se om jag får ihop något vettigt idag. Denna vecka säger Annika  så här:

Tidigare i veckan kom jag i kontakt med ett uttalande som gick ut på att de som läser böcker uteslutande gör det för att fly till fantasins värld.  Min första reaktion var att personen i fråga var dum i huvudet, men så sansade jag mig och började analysera uttalandet i stället. Om jag går tillbaka till mig själv kan jag bara komma på en enda period när böckerna var en flykt, och det var när jag hade det otroligt jobbigt privat och tog 5 minuter i taget. Men eftersom jag har läst så länge jag kan minnas kan jag omöjligt se att jag har varit på flykt från verkligheten i nästan 40 år.

Jag vill då inte tro det i alla fall. Jag menar, det vore ju fruktansvärt!

Nej, jag läser böcker för att få uppleva det lite förbjudna, mörka, spännande och intressanta på avstånd. Dessutom älskar jag att jag snabbare än jag kan blinka kan förflytta mig till New York, Paris, någon liten håla i södra Sverige eller varför inte en något rökig pub i Skottland. Att jag dessutom nästan alltid råkar hitta en eller ett par karaktärer som jag antingen älskar eller hatar under mina virtuella resor gör ju inte läsupplevelsen mindreintressant.

Om jag skulle få välja skulle jag naturligtvis hoppa på ett plan för att besöka orterna på plats, men med tanke på hur många böcker jag läser varje år skulle det inte dröja länge innan jag skulle vara rejält trött på att resa.

Vad säger du? Varför läser du egentligen böcker?

Det är som sagt ingen lätt fråga Annika ställer denna vecka. Jag tror att jag som de allra flesta läser av en kombination av orsaker. Självklart har det funnits perioder i livet då jag läst böcker som en verklighetsflykt, när jag var långtidssjukskriven och inte kunde ta mig ut själv t ex. Det har också funnits perioder då jag har läst helt enkelt för att jag har vanan inne att läsa, och då pratar vi framförallt om att läsa i samband med sänggående.

Läsning som avkoppling. Läsning som ett sätt att umgås med andra människor på nätet eller i verkligheten. Läsning som ett sätt att vidga ens vyer, att se och lära sig nya saker. Läsning som ett sätt att umgås med karaktärer som blivit till kära vänner. Läsning som en paus från verkligheten. Läsning som en paus från en själv.

Jag kan inte komma på något rakt svar på frågan, det är som sagt en kombination av flera olika anledningar.

Jag får helt enkelt bolla vidare frågan ut till er, varför läser du böcker?

Nu blir det att packa ihop lite smått och gott och åka till grannstaden där jag ska på min guddotters/kusins födelsedagskalas imorgon. Kan inte fatta att hon fyller 10 redan! Gissa om det finns böcker bland paketen ;).

Trevlig helg!

22 reaktioner på ”Bokbloggsjerka 21 – 24 november

    • Jo ibland är det ju så att en plockar upp en bok vis sängdags bara för att man brukar göra det även om en egentligen inte är jättesugen. Men det känns konstigt att inte läsa alls.

  1. Håller helt med i att man läser av olika skäl och att det kan variera under olika perioder, det är verkligen berikande att läsa och det på så många olika sätt!

  2. Nej det är verkligen inte lätt att ge ett rakt svar på varför man läser! Det finns ju ofta så många olika anledningar till att man läser och anledningarna kan ju variera beroende på hur ens liv ser ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s