Juninatten av Tora Nordstöm-Bonnier

20140630_192200Denna månads läs ett år bok är en bok som på sin tid (utkom 1933) blev en försäljningssuccé och sedan filmatiserades med Ingrid Bergman i huvudrollen.
Kerstin Nordbäck blir känd över hela Sverige när hennes före detta älskare skjuter henne i bröstet och skadar hennes hjärta. Hon blir sedd som en lättfotad flicka och får alla ögon på sig i lilla Gustavssund. Hon får hjälp att skapa sig ett nytt liv i Stockholm under ett nytt namn, Sara Nordanå. I Stockholm finns den unge journalisten Willy som följt hennes fall under rättegången och som även fast han gått vidare till andra historier inte riktigt kan släppa den vackra flickan som blev skjuten. Sara skaffar sig vänner, vissa vet vem hon egentligen är, andra inte. Och i ytterkanten av vänkretsen finns Willy…
Jag ska vara ärlig och erkänna att jag med största sannolikhet inte hade läst denna om jag inte behövt hitta en bok till denna utmaning, men jag är glad att jag gjorde det. Bara språket i boken får mig att dra på läpparna och få en småmysig känsla. Intressant att jämföra dåtids och nutids sätt att se på klass, kön och sexualitet. Även om vi på ytan är mer fria att göra som vi vill idag så känns många tankegångar och resonemang ändå igen tyvärr. Boken är välskriven och det känns inte alls förvånande att den på den tiden kan ha varit en succé och filmatiserats, även om jag blev förvånad när jag såg Ingrid Bergman i huvudrollen. Gillar du gamla svartvita (svenska) filmer så gillar du nog denna bok också.
Denna bok skulle passa att välja en lördagskväll i soffan istället för en film.
Läs en smakbit ur denna här.
Betyg 1 2 4 5
Språk Svenska
Originalspråk Ja
Serie –
ISBN –
Det här är min junibok i läs ett år utmaningen som hålls i av Västmanländskan. Andra boken i rad som fått letas fram i magasinet på biblioteket. Undrar om min nästa valda bok skulle ha blivit det också om jag inte lånat den ur pappas bokhylla, men jag tror inte riktigt det ändå.

En reaktion på ”Juninatten av Tora Nordstöm-Bonnier

  1. Pingback: Sammanfattning Juni 2014 | Annas Bokbord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s