Denna veckas tema från Lyran handlar om krig:
Jag läser sällan krigsskildringar för de är ofta så påfrestande att ta till sig. Men den senaste månaden har jag i alla fall läst två, så temat för denna vecka får bli krig i alla dess vedervärdiga former.
Jag läser också sällan skönlitterära krigsböcker så det får bli lite mer åt fakta hållet denna gång.
1. Den banala ondskan av Hannah Arendt. Handlar om rättegången mot Adolf Eichmann efter andra världskriget och samtidigt försöker Arendt att reda ut vad ondska egentligen är samt hur lätt det är att bli förförd av den.
2. Med förintelsen i bagaget av Sioma Zubicky. Självbiografisk bok om hur han som barn/tonåring växte upp i nazi-Tysklang och hamnade tillslut i Auschwitz. Boken riktar sig till ungdomar. Kommer väl ihåg när han kom och berättade själv för oss när jag gick i högstadiet. Mycket bra och viktigt.
3. Anne Franks dagbok. Även det en viktig skildring av krig och dess fasor. Vet att jag lyssnade på den som radioföljetong när jag var ganska ung, kommer fortfarande ihåg den hemska känslan jag fick inombords.
Bubblare: Skönlitterära Godnatt Mr Tom av Michelle Magorian. Också den har jag minnen av klumpen i magen när fröken läste den som högläsningsbok på mellanstadiet någon gång.
Den banala ondskan har jag hemma och ska läsa. Har läst David Cesaranis biografi om Eichmann, den var mycket bra. Anne Franks dagbok läste jag som barn och har sedan läst om, mycket gripande.
Det finns mycket läsvärt om andra världskriget.
Anne Franks dagbok måste jag verkligen ta tag i och läsa, har velat läsa den i flera år.
Hemsk, sorglig och viktig.