Tematrio -krigets fasor

4d88e-tematrioDenna veckas tema från Lyran handlar om krig:

Jag läser sällan krigsskildringar för de är ofta så påfrestande att ta till sig. Men den senaste månaden har jag i alla fall läst två, så temat för denna vecka får bli krig i alla dess vedervärdiga former.

Jag läser också sällan  skönlitterära krigsböcker så det får bli lite mer åt fakta hållet denna gång.

1. Den banala ondskan av Hannah Arendt. Handlar om rättegången mot Adolf Eichmann efter andra världskriget och samtidigt försöker Arendt att reda ut vad ondska egentligen är samt hur lätt det är att bli förförd av den.

2. Med förintelsen i bagaget av Sioma Zubicky. Självbiografisk bok om hur han som barn/tonåring växte upp i nazi-Tysklang och hamnade tillslut i Auschwitz. Boken riktar sig till ungdomar. Kommer väl ihåg när han kom och berättade själv för oss när jag gick i högstadiet. Mycket bra och viktigt.

3. Anne Franks dagbok. Även det en viktig skildring av krig och dess fasor. Vet att jag lyssnade på den som radioföljetong när jag var ganska ung, kommer fortfarande ihåg den hemska känslan jag fick inombords.

Bubblare: Skönlitterära Godnatt Mr Tom av Michelle Magorian. Också den har jag minnen av klumpen i magen när fröken läste den som högläsningsbok på mellanstadiet någon gång.

 

4 reaktioner på ”Tematrio -krigets fasor

  1. Den banala ondskan har jag hemma och ska läsa. Har läst David Cesaranis biografi om Eichmann, den var mycket bra. Anne Franks dagbok läste jag som barn och har sedan läst om, mycket gripande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s