Top Ten Tuesday v 9

24430-toptentuesday2Denna vecka är rewindtema på The Broke and the Bookish vilket betyder att det är fritt val från tidigare ämnen. Väljer ett tema jag inte kört förut nämligen barndomsfavoriter.

1. Böckerna om Pettson och Findus av Sven Nordqvist. Dels berättelserna i sig men även alla små detaljer i illustrationerna. Tycker fortfarande att de är helt fantastiska.

2. Böckerna om Tvillingarna på Sweet Valley High av Francine Pascal. Läste ett helt gäng av dessa.

3. Kitty-böckerna av Carolyn Keene (pseudonym för flera olika författare). Vet att jag fick låna en hel pappkasse full av dessa av en arbetskamrat till mamma. Översatte även en eller kanske två när jag var inne på att jag ville bli översättare i 14-års åldern.

4. Fem-böckerna av Enid Blyton. Fanns med i en resväska med en massa böcker från när pappa och min faster var små. Vad jag kan komma ihåg lästes de alltid hos farmor och farfar när jag var där på lov, tror inte jag tog hem och läste även om de nu står i sagda resväska i min källare.

5. Tyckte mycket om böckerna av Cynthia Voigt. Tror favoriterna var Samma flicka som förr och Det nya hemmet.

6. I tidigare nämnda resväska fanns även böcker om Britta och Silver av Lisbeth Pahnke. Läste och trånade efter att hästar inte skulle få mig att nysa och andningsvägarna att stänga sig.

7. I tonåren (det måste ju vara barndom också) slukade jag en hel massa Dean Koontz. Den som jag fortfarande kommer ihåg mest och som jag tyckte var otäckast då är Psykopaten.

8. Nussekudden av Arne Norlin och Håkan Jaensson. Underbar bok om en pojke och sedermera man som har med sig sin nussekudde genom livet.

9. Solägget av Elsa Beskow. Underbara illustrationer.

10. Flodbåten av Doris Smith. Underbara illustrationer här med. Måste verkligen leta fram den hos mina föräldrar och fräscha upp minnet gällande Julius och de andras äventyr.

5 reaktioner på ”Top Ten Tuesday v 9

  1. Punkt 2-6 har vi gemensamt vad det gäller barndomsfavoriter. Eller, jag har inte läst de Cynthia Voigt titlar du nämner, men hennes Lyckans hjul var en favorit. Jag läste även böckerna om Tvillingarna på Sweet Valley Height, men jag tror de var mer min systers melodi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s