Top Ten Tuesday v 35

Den här veckan handlar temat från The Broke and the Bookish om bi-karaktärer.  De där som hjälper till att fylla ut historien och som ibland nästan blir en mer kär än huvudpersonen.
”Top ten favourite secondary characters.”
1. Jack Barak, Matthew Shardlakes assistent i böckerna av C J Sansom.  Framförallt den resa och utveckling som karaktär han gör genom böckerna.
2. Betsey Trottwood, David Copperfields förmyndare och äldre släkting i boken med samma namn av Charles Dickens.  Hon är bara härlig helt enkelt,  går din egen väg i mycket oavsett vad andra tycker,  och hennes förhållande till åsnor ska vi inte tala om 🙂
3. Barbara Havers, Thomas Lynleys vän och kollega i böckerna av Elizabeth George. Nu har hon kanske i de senare kommit fram som huvudkaraktär i sin egen rätt men började som sidekick.  Också en kvinna som går sin egen väg och som inte är speciellt lätt att imponera på. Gillar hennes röda gympadojor också.
4. Mrs Bennett i Pride and Prejudice av Jane Austen.  Fruktansvärt jobbig men också fruktansvärt rolig med sina ofta absurda resonemang.
5. Nu är A Song of Ice and Fire av George R R Martin en riktig ensemble bok så bortser från de riktigt stora (t ex Jon Snow, Arya, Tyrion) när jag säger Ygritte. Gillar hennes självsäkra sätt och hur hon går sin egen väg samt holds her own minsrclika bra som alla män omkring henne.
6. Biffy i The Parasol Protectorate serien av Gail Carriger. Stackarn har det inte så lätt alla gånger men han kämpar på och försöker vara sig själv genom allt som livet tvingar honom att genomlida.
7. Assad i böckerna om Avd Q av Jussi Adler-Olsen. Kör sin egen stil och med små oskyldiga frågor och gester gör han sig oumbärlig.  (Ska kanske påpekas att jag enbart läst den första än så länge.)
8. Samwise ”Sam” Gamgee, Frodos sidekick i Tolkiens Lord of the Rings. Godhjärtad och trogen. (Blandar man in filmerna också är Pippin också en favorit.)
9. Big Ger Cafferty, Rebus fiende/vän eller vad man ska kalla honom i Ian Rankins böcker. Varandes på olika sidor om lagen ger ju viss spänning i vilken relation som helst, och med allt annat som hänt kan det ju inte bli annat än komplicerat. Mest överens är de nog att en liten dram eller två sällan är fel.
10. I Anna Karenina av Leo Tolstoj är det också en ganska stor samling karaktärer, men vill nog kalla favoriten Oblonsky en bi-karaktär i mycket ändå. Vet egentligen inte riktigt varför jag gillar honom, det bara är något trots hans många fel och brister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s