Etiquette & Espionage av Gail Carriger

14-åriga Sophronia har en talang för att hamna i trubbel. Inte så att hon medvetet söker sig till sådant, det är bara att hon är så nyfiken på att få reda på hur saker och ting fungerar att det oftast leder till trubbel av något slag när hon monterat ned det ena eller andra eller klättrat upp någonstans för att undersöka något på närmre håll. Och en dam uppför sig ju helt enkelt inte så. Alltså har det bestämts att Sophronia ska skickas iväg på ”finishing school” där de ska lära henne att bli en dam. Vad familjen inte vet är att det är inte bara etikett som lärs ut vis skolan, utan även informationsinsamling (genom användandet att feminin list) och lönnmord.
Denna bok utspelar sig några tiotals år innan Carrigers föregående serie The Parasol Protectorate. Det är samma värld med övernaturliga varelser som lever öppet sida vid sida med vanliga människor, även om de inte verkar vara riktigt lika synliga i samhället i stort än. Jag kände att jag hade stor nytta av att ha läst TPP innan då många av världens inneboende regler, som t ex varför en varulv eller vampyr inte kan röra sig hur den vill, inte förklaras på djupet i denna på samma sätt som det gjort i föregående serie.
Jag tycker om hur några karaktärer från TPP dyker upp även i denna i en annan form. Vi får träffa Sidheag Maccon, Lady Kingair, i form av skolkamrat till Sophronia. På skolan finns även formerly Lefoux (innan hon blev formerly) och Genevieve.
Även om denna utspelar sig tidigare så är det mer steampunkigt med mekaniska betjänter och mechanimals (Bumbersnoot!). Känns lite konstigt kontinuitetsmässigt men det kanske förklaras ju närmre denna serie kommer den andra tidsmässigt. Ser fram emot nästa del som förhoppningsvis kommer i november.
Betyg: 4/5
Böcker jag läst tidigare av samma författare: Soulless, Heartless, Timeless, Blameless och Changeless.
Det här är bok nummer ett i serien Finishing School.
Det här är variant två på inlägget då det första mystiskt försvann. Hoppas det här blev bättre, men surt att det försvann något man jobbat med en halvtimme 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s