Tematrio – Island

 Denna veckas tematrio hjälper till att fira Islands nationaldag den 17 juni. Lyran uppmanar oss att; Berätta därför om tre bra isländska romaner eller andra texter eller om tre du skulle ha lust att läsa. Eller blanda som ni vill! 
Har varit lite dåligt med isländsk litteratur på senare år ska erkännas men när jag var liten fick jag i mig desto mer. Min käre far läste nämligen en hel del isländskt för mig som godnattsagor men även annars också ibland. Lite udda val kanske kan tyckas med alla mord hit och dit men jag tror inte jag tagit någon större skada av det 😉
1. Isländska sagor – en bokserie pappa läste en del ur (om inte allt). Mest handlar det om vikingatåg och släktfejder. Saga här är alltså mer i mening ”muntlig berättelse”. Mest kommer jag nog ihåg att det fanns en som hette Egil Skallagrimssons saga. 
2. Njáls saga – är väl kanske en av de mest kända. Även här släktfejder med mord hit och dit, folk som blir innebrända och mycket tingsgående tycker jag mig komma ihåg.
3. Eddan eller ”Snorres Edda” (det finns ju fler) –  skriven/sammanställd av Snorre Sturlasson. Ganska mycket mytologi i denna, men även släktfejder och mord (det ena temat utesluter ju inte det andra :))
Annonser

6 thoughts on “Tematrio – Island

  1. Härliga gamla isländska berättelserna! Jag gillar också Snorres Folkkungasagor, där blandas verkligen högt och lågt. I vartannat stycke kommer en lakonisk beskrivning av ett mord typ "Av yxan spräcktes kungens huvud i två delar. Det blev hans död." och däremellan små söta anekdoter t.ex. om när de träffar en vallhund i Irland och blir så imponerade att kungen köper hunden jättedyrt.. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s