Tematrio Överraskningar

Denna vecka har Lyran utmanat oss att tipsa om tre böcker som inte visade sig överensstämma med mina förväntningar. Det här var de tre som jag spontant kom att tänka på. Självklart finns det antal fler böcker som jag skulle kunna tagit istället. Med tanke på hur lite böcker jag egentligen läser på svenska är det lite märkligt att de första jag kom att tänka på är av svenska författare.
1. Jag fick via Booked chansen att läsa Ann-Marie Tung Hermelins debut Inunder. Eftersom jag fick den på chans hade jag inga som helst förväntningar på den innan men jag fullkomligt älskade den. Hela boken är som en enda lång dikt. Språket är otroligt vackert och passar den tragiska historien som hand i handske. Läste den i april förra året och kan fortfarande förundras över den.
2. Här är det en av mina stora läsarbesvikelser, Camilla Läckberg. Tar Tyskungen som exempel men tror att det är något allmänt om henne (snälla be mig inte att försöka upphäva denna fördom). Först och främst så var väl själva grundstoryn ok, men språket. Jag fann den bitvis totalt oläslig med alla meningsbyggnadsfel, syftningsfel med mera. Eftersom Läckberg är en sådan storsäljare, människor verkar älska böckerna och filmatiseringarna har varit helt ok så var jag totalt oförberedd på hur mycket jag skulle ogilla boken.
3. Sista boken är även den en Booked-bok, Illdåd av Thomas Erikson. Återigen hade jag inga förväntningar på denna innan jag läste den. Erikson skriver på ett riktigt bra och medryckande sätt och det är intressant att för en gång skull få en brottsutredning och den påföljande rättegången skildrat utifrån svenska förhållanden. Kanske inte riktigt uppe på samma nivå som mina brittiska favoriter (Val McDermid, Peter Robinson, Ian Rankin för att nämna några) men så pass bra att jag aktivt kommer att söka fler böcker av honom i framtiden.

2 reaktioner på ”Tematrio Överraskningar

  1. Kul att kunna tipsa om lite nytt (och vad som inte är värt att läsa). Hittade fösta Thomas Erikson boken på bokrean så den blir det att läsa snart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s