Rivals in the Tudor Court av Darcey Bonnette

Rivals in the Tudor Court följer till skillnad från Bonnettes förra bok om samma era och familj, Secrets of the Tudor Court, inte bara en person utan tre. I denna uppföljare är det den äldre generationen Howard vi får följa i form av Thomas Howard, sedermera Duke of Norfolk, hans fru Elizabeth samt Thomas mångåriga älskarinna Bess Holland.
Även om jag förstår tanken bakom denna uppdelning så tycker jag tyvärr att det tar bort mycket av den närhet som fanns mellan förra bokens huvudperson, Mary, och läsaren. Som läsare berörs jag självklart av de tragedier som drabbar dessa människor men jag hade föredragit att ha en huvudperson, och det borde det ha funnits material nog till oavsett vilken av dem som valet fallit på.
Boken inleds med Thomas första äktenskap med Anne Plantagenet innan han på riktigt börjar med sina intriger och planer för familjens klättring på samhällsstegen och ansamlande av rikedomar och makt. Efter att Thomas förlorat sin första familj gifter han av rent praktiska skäl, han behöver en manlig arvinge, om sig snabbt med den mycket yngre Elizabeth Stafford. Med Elizabeth får han snabbt en ny familj, och något som han inte räknat med, en intelligent fru som inte är rädd att säga vad hon tycker och tänker. När de varit gifta i cirka 10-15år träffar han Bess som han tar med sig hem och installerar som sin älskarinna under de kommande 20åren. Thomas är politiker ut i fingertopparna och gör allt för att hålla sig i maktens elit, Elizabeth är mer principfast och lojal medans Bess till stor del är hjälplös inför sitt eget öde.
Boken är helt ok läsning, lite lagom känslomässigt medryckande.
Betyg 2/5Läst tidigare av samma författare: Secrets of the Tudor Court

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s